Kerdilnya aku ...

Assalamualaikum..
Diri ini baru ja selesai m'baca kisah arwah Kak Hajar... Allah...hebatnya beliau..
Jika dibandingkan dgn diri ini..terlalu kerdil dan hina rasanya diri ini..
Bg yg b'minat nk tahu tntg kisah mujahidah ini,hnya taip SITI HAJAR AHMAD SABIR di carian google..
ALLAHU AKBAR!


AL-FATIHAH 

Kasih Padamu



Rasulullah
Dalam sirahmu
Kutemu tulusnya cinta
Demi umatmu
Berkorban jiwa 
Sehingga hujung nyawa

Kau diutus atas nama kebenaran
dengan fasih lidah beri penjelasan
Sabar dalam apa jua keadaan
Tak goyah dengan ranjau tekanan

Walau diri bisa menakluki takhta
Tetap rendah hati penuh sederhana
Segalanya demi Lillahi Ta'ala
Azimat yang berharga

Rasulullah
Dengan hikmahmu
Terpancar syiar agama
Mengubah gelap menjadi terang
Menghapus jahiliah

Rasulullah
Engkau tinggalkan semangat juang tertinggi 
Membina satu aqidah
Membangun iman
Bertahun di lapangan mujahadah

Sahih hadith dan Al-Quran
Menjadi sumber cahaya pedoman
Hanya itu yang kau wariskan
Akan selamat di dunia dan akhirat

Rasulullah
Terlalu Rindu
Padamu junjungan jiwa
Di dalam sunnah yang utama
Menyambungkan kasih denganmu

Rasulullah
Dalam sirahmu
Kutemu tulusnya cinta
Demi umatmu
Berkorban jiwa 
Sehingga hujung nyawa

Rasulullah
Dengan hikmahmu
Terpancar syiar agama
Mengubah gelap menjadi terang
Menghapus jahiliah

Ya Rasululluh... Ya HabibAllah
Pabila terkenangmu, mengalir air mataku..


اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ



wanna tell u ols

u ols .. Sy dah bnyk kali tulis something utk diupdate ..tp, failed.. Mybe sbab gna fon.. Redha je la.




Cek adik ooii !

Hei , kau !
tak reti-reti ke yg engkau tu calon SPM !

"so , what ?! "



hisshh .. so , jgn la asyik nk online je memanjang .. kalau online dgn BUKU , x pe la. ..
kalau kadang-2 x pe laa ..
ni , dah hampir tiap-2 hari ..
banyak cantik muka ey-kaw !

dah-3 ! lupakan online .. tinggalkan dia ..
dia x menjamin kan kau strettttttttt A+ pun in SPM,cek adik oooi !

"okey-2 , i'll try ! " insyaAllah ..

moral of the story : x yah ikut sgt kehendak yg x berfaedah .. paksa diri kita .. lama-2 , ok laa ..
kita akan okey dgn sendirinya  .. hee ~ :)



paham ke tidak ?
ada erti ?! ~buat2 paham la yee ..

Segmen Tambah Follower!! ~~KasihLestariAbadi~~


Klik BAnner utk JOIN > :)


Jumlah follower terkini : 3 :)


P/S : ADA SESETENGAH BLOG SAYA FOLLOW MENGGUNAKAN EMEL
"NUR MAHIRAH" DAN ADA SESETENGAH MENGGUNAKAN "NUR MUMTAZAH"..
IN FACTS , DUA-DUA TU EMEL SAYA :)
TQ.



Segmen Khas : Islam Itu Indah



A. Senaraikan Rukun ISLAM 
 1.Mengucap 2 kalimah syahadah
2.Solat 5 waktu sehari semalam
3.Berpuasa di bulan Ramadhan
4.Membayar zakat
5.Menunaikan haji bagi yang berkemampuan


B. Senaraikan Rukun Iman
1.Beriman kepada ALLAH SWT
2. Beriman kepada Malaikat-malaikat
3. Beriman kepada Kitab-kitab
4.Beriman kepada Rasul-rasul
5.Beriman kepada Hari Kiamat
6.Beriman kepada Qada dan Qadar

C. Bilakah Al-Quran diturunkan?

Pendapat pertama menyatakan bahawa Al-Quran diturunkan pada malam Isnin tanggal 17 Ramadhan, 13 tahun sebelum hijrah (6 Ogos 610 M). Pendapat kedua pula menyatakan bahawa Al-Quran telah diturunkan pada malam Isnin, tanggal 24 Ramadhan (13 Ogos 610 M). Pendapat yang pertama adalah berdasarkan ayat 41 dari Surah Al-Anfaal, manakala pendapat kedua dasarnya adalah ayat 1 Surah Al-Qadr dan ayat 1-4 Surah Ad-Dukhan.
Allah menjelaskan dalam surah al-Qadr, bahawa al-Quran diturunkan pada malam yang dikenali sebagai “Lailatul Qadr”, asas daripada ajaran isi kandungan surah ini ialah al-Quran mula diturunkan pada malam tersebut yang nilainya lebih baik daripada 1,000 bulan, para Malaikat dan Jibril turun ke dunia pada malam tersebut untuk mengatur segala urusan.

Surah al-Qadr ini pula diturunkan di kota Makkah dan dihimpunkan dalam surah-surah Makkiyyah, iaitu surah yang diturunkan sebelum hijrah baginda Rasulullah s.a.w ke Madinah, isi pengajarannya ialah beriman kepada Allah dan rukun-rukun iman yang lain.

Namun tradisi Nuzul Al-Quran telah lazim diperingati pada tanggal 17 Ramadhan.


Sumber daripada: http://arnamee.blogspot.com/2011/08/nuzul-al-quran-2011-17-ramadhan-1432.html#ixzz2IsdAgMZn  (wallahu'alam)

D. Berapakah ayat dalam Al-Quran
: 6236 ayat

E. Berapakah surah-surah dalam Al-Quran
: 114 surah

F. Surah apakah yang paling teragung dalam Al-Quran?
: Al-Fatihah

                                                                       Anda di TAG :
                                                                      
                                                                     -  Fiz Graphic
                                                                     - Ainaa Roseberry
                                                                     - dan anda juga :)

~ ALLAHUMMA SOLLI 'ALA MUHAMMAD ~

Salam Maulidur Rasul 1434H.

Assalamualaikum ..
Salam Maulidur Rasul 1434H
 :)


Allahhumma Solli 'ala Muhammad 

THE ARRIVAL




SUPRISE !!! 
ssshhhh ! this is a secret ... ;)



anda pernah tengok video "THE ARRIVAL" ???
Ia nya satu video yang sangat menarik .
Saya yakin anda juga pasti tertarik untuk menonton video tersebut .
VIdeo tersebut mempunyai 51 episod ..
sikit je kan ?



kalau cerita ADAM & HAWA yg mempunyai 80 episod kita sanggup waiting n waiting ,
kita boleh spent time about half n hour to watch it ..

why not we spent our time to watch this video ..
setiap 1 episod video t'sebut,tempohnya  hanya 10 minit ke bawah..
maybe , ada dua tiga ja yang terlebih dari 10 minit .. :)
tapi,ia dapat membuka mata kita tentang DUNIA ini .. InsyaAllah .

bip2 :  video ini BUKAN SEBARANGAN VIDEO .  :)



Kita hanya Merancang

Benarlah .. Manusia hanya merancang , ALLAH jua yang menentukan segalanya ..

Hari ni (22/1) my sis balik dari tempat dia belajar ..
Dia balik naik bas .. dan dijangka sampai ke stesen bas pukul 12.30 am ..
kita kat sini bukan main merancang nak teman my parents pergi ambil dia walaupun esok sekolah . :)



yang nak jadi ceritanya , saya pun siap2 laa.. time tu , my mom dah start enjin kereta ...

ayah on the way nk keluar pergi naik kereta ..
dah habis siap-2 , kita punya la semangat nak keluar ..
at the end , dengar my mom dah kunci pagar rumah pun ..
laaa ! x de rezeki nak pergi jugak ...
ALLAHU AKBAR ..



Redha je la .. Allah knows the best ..


bip2 : Put your trust in ALLAH coz ALLAH knows the best for us .. *Peace with IMAN*

Itukan Rahsia .


Hello peeps ! and Assalamualaikum..
r u in a good conditions ? if yes , Alhamdulillah ..
hurmm ..mood hari  ni ?
nak tngok hindustan tapi cerita tu kurang match with my soul laa.. haha
cerita tu menceritakan about kawan baik sukakan kawannya yang
dah ada buah hati sendiri .. so,dya plan macam2 utk dapatkan cinta si kawan baik dia tuu ..
hah ! x suka .
jadi , apa Ending nya ? i don't know .




Ajal,rezeki , jodoh .. everything were planned by the good planners , ALLAH S.W.T ..

itu semuakan Rahsia ALLAH . :)
right ?? of course !
so, kalau ye pun nak kan seseorang tu atau dapatkan sesuatu..
laksanakan lah persaingan yang sihat .. x nak yang sakit-2 .. persaingan m'gunakan cara kotor ..
tak nak .. tak nak.. tak nak .. 




bukankah yang kita dapat secara elok / sihat itu lebih memuaskan hati kita ?

tepuk dada tanya iman , kawan-2 . :) 20/1/2013

#Wordless Sunday


Assalamualaikum .. how r u ?
hopefully , all of u were enjoy your day ..

I'm not in a good condition ..

my eyes feel 'pedih' ..
don't know why .. maybe , i spent too much time in front of the notebook .
maybe..
ermm,it's ok laa...

Lalala...laalala..lalala..lala...

"If u remember Allah in prosperity ,
He'll not forsake u in adversity."

but,the problem is how can Allah wanna help us in

adversity if we forget He in prosperity ??
we just remember Allah when we got problems ..
when we happy , hooray-2 .. we forgot..forgot..and forgot ..

same like me too .. incontrovertibly !


but Allah is Ar-Rahman and Ar-Rahim ..

He always help us .. and help us  ..
anytime , we got a problem . He's there for us ..
Allahu Rabbi ..
ALLAH never leaves us .. NEVER !

so,renung-2kan dan selamat beramal ! *PEace WitH ImAn*


Anda boleh buat Maksiat ! , tapi ... *must read*

Ibrahim Bin Adham ini merupakan seorang yang soleh. 
Banyak kisah-kisah pengajaran dari beliau.

 Suatu hari, beliau didatangi oleh seorang ahli maksiat yang mengadu bagaimana caranya untuk berhenti dari terus melakukan maksiat. 


 Lalu dijawab pertanyaa itu oleh Ibrahim Adham.

 "You, kalau nak buat maksiat boleh. Tapi ada 5 syarat", kata Ibrahim Adham.

 Bila Ibrahim Adham membenarkan buat maksiat dengan bersyarat terbeliaklah mata ahli maksiat itu.

 Bukan setakat ahli maksiat itu je boleh terbeliak, kita pun pasti riang gembira mendengar bolehnya buat maksiat.

 Yelah, selama hidup 20 tahun ni, ostad-ostad dan ostajah cakapbuat maksiat itu harammmmm. Nerakaaaa. 


 Lalu, Ibrahim Adham terus memberi syarat untuk membuat maksiat. 


Maka khusyuk ahli maksiat itu mendengarnya. 


 Syarat-syaratnya adalah : 


 1. Kalau nak buat Maksiat boleh tapi jangan makan rezeki Allah. 


 2. Apa nak buat maksiat? Bolehhh, tapi jangan berdiri, duduk, tinggal dan menetap dibumi Allah walau seinci.


 3. Jika nak buat maksiat, bolehhh sangat tapi buat ditempat yang kau yakin Allah tidak boleh melihatnya.


 4. Buat maksiat boleh, tapi bila Malaikat Izrail datang untuk menyabut nyawa pintalah untuk ditangguh.


 5. Kalau nak buat maksiat juga, bolehh tapi bila Malaikat Zabaniyah datang nak mengiringi kau ke Neraka kata pada dia aku tak mahu ikut kau. 


 Habis Ibrahim Adham bercerita syarat-syarat berikut, terkedu si ahli maksiat sambil menangis teresak-esak. 


Loves,
Mahirah