First Test

Bismillah .. Assalamualaikum ,awak-2 semua ..*sila jawab salam sy*



Haa , sedar x sedar esok dah 1 Mac 2013 .. cepatnya masa berlalu ..
BTW , 2 March is my birthday .. -heppy2- :)
after that on 4th March till 10 March i will having first test..
wish me luck ! n pray for me too .. *nervous!*



ok , tu je laa yg nk story pn .. take care ..
salam'alaik :)



FIRST TRIAL WITH PAINT TOOL SAI :)


Aku TERLALU Lalai !

Bismillah .. Assalamualaikum,semua ...

Apart from this , I need to kurang-2kan waktu sy depan lappy melayari internet .. need to focus on my Exam.. on my SPM .. for my future !

My first ujian on 4th March 2013 ..
Pray for me :)
Wish me luck ye awak semua .



Saya perlu bangun dari TIDUR YANG PANJANG !

Mahirah,wake up ! wake up ! wake up !
Ramai insan-2 termasuk dirimu sedang mengharapkan sebuah kejayaan ..
Allah...

Ya RAbbi , bantulah hambaMU ini ... Amiin ..
InsyaAllah .

~ALLAH sentiasa bersamamu , dear !

Printscreen pageview blog Ain Dzaya.


*KLIK GAMBAR untuk ke blog Ain Dzaya*


Biar saya beritahu kenapa say pilih nombor ini ..
Tapi,mungkin ada diantara anda yg dah tahu berdasarkan gmbr tu kann ??
Ok,sy pilih nombor tersebut kerana 70179 .. kan ada no.179 di blkgnya ..
jadi,sy ambil sempena nombor total post yg telah postkan oleh Sis Ain ..:)

jadi,nombor yg sy printcscreen ialah 70179 .

Contest Blog Comel


*KLIK BANNER UTK JOIN*

Tips Kuatkan Daya Ingatan


Eyhh , kenapa kau remember many things eh ?
memang kau menghafal or kau cepat tangkap apa yg cikgu ajar ??
I wonder laa ..



Cikgu cakap sikit je , dya sambung ..
continue , and continue ...
hebat-2 ! nak jugak !

Banyak yang dia ingat ..
kita setakat tahu but dia  INGAT .
jealous .. jealous...

"So , pergi la hafal .Practice makes perfect , you.."


Dan ini sedikit tip untuk menguatkan daya ingatan ..
cepat-2 sediakan 1 buku / kertas kosong untuk salin dan tampal di dinding dalam bilik or

somewhere ..

TIPS MENGUATKAN DAYA INGATAN :




  •  Sentiasa mengingati Allah
    • Yang paling penting ialah ingat Allah s.w.t. sentiasa dengan berzikir. Daya ingatan akan bertambah kukuh sekiranya tidak sesaat pun kita lupa kepadaNYA.
    • Mengamalkan puasa
    • Amalan berpuasa sunat juga baik kerana puasa juga boleh menajamkan minda

      •  Berdoa
      • Berdoalah kepada Allah s.w.t. agar anda diberikan kekuatan daya ingatan, hati yang tenang, dan minda yang cerdas.

    •  Membaca dan menghafal Al-Quran
    • Sekiranya anda seorang Muslim, amalkan membaca Al-Quran walau sehelai muka surat setiap hari. Membaca Al-Quran dapat menerang jiwa, menenangkan perasaan dan menajamkan daya ingatan dengan lebih baik.
      •  Relaksasi secara teratur
      • Salah satu cara yang paling efektif untuk meningkatkan ingatan adalah berusaha mengendorkan ketegangan seluruh otot tubuh sebelum mempelajari sesuatu yang baru. Mengikut kajian, relaksasi otot dapat mengurangkan kecemasan yang sering dirasakan seseorang ketika berusaha mempelajari hal baru.
    • Tidur nyenyak
    • Tidur malam yang nyenyak, sangat baik untuk ingatan anda. Penelitian menunjukkan, orang yang terbangun ketika sedang bermimpi tidak mampu mengolah memori dari hari sebelumnya. Jadi, ia mudah lupa.
      •  Istirahat cukup
      • Istirahat yang cukup amat penting supaya otak berfungsi secara maksimum, otak memerlukankan istirahat untuk mengendapkan dan mengkonsolidasikan ingatan. Istirahat yang diperlukankan otak bervariasi, bergantung pada kerumitan dan kebaruan informasi, serta pengalaman orang yang bersangkutan. Cara yang baik adalah memberi waktu istirahat otak 3 hingga 10 minit setelah otak beraktiviti selama 10 hingga 50 minit.
    •  Kembangkan sikap mental positif
    • Gantilah setiap sikap mental negatif atau kritik terhadap diri sendiri menjadi sikap yang positif, kerana hal itu akan menimbulkan rasa keyakinan diri yang berpengaruh positif terhadap daya ingat.
    •  Fokus
    • Daya ingatan dapat dilancarkan sekiranya anda sering fokus dalam sesuatu, contohnya matlamat hidup. Anda juga dapat belajar fokus dengan menumpukan fikiran anda pada sesuatu perkara dan mencatatkan apa yang anda fikirkan. Fokuskanlah segenap perhatian terhadap hal-hal yang penting di dalam memori anda bila anda sedang beristirahat dan rileks. Kalau anda mencuba mengingat sesuatu pada saat anda sedang lelah, maka besar kemungkinan anda akan kecewa.


    Dan banyak lagi .. nak tahu lebih lanjut .. JOm ---> KLIK SINI !



    Mini Giveaway By IeZwa RazK


    NAK JOIN ? KLIK BANNER :)

    INFO TERKINI :
    1) Mini Giveaway ini akan tamat pada 10 / 03 / 2013.

    2) Sila ikut syarat yg ditetapkan dengan jujur. *akan dicheck*.

    3) Pemilihan pemenang adalah menggunakan Top Refferal dan juga Random.org

    BERIKUT MERUPAKAN HADIAH-2 NYA :


     [Contact Lens + Lens Case] - 1 Pemenang
    [5 helai Pashmina] - 5 Pemenang
    [Leopard Print maxi skirt] - 1 Pemenang
    [Peplum Top] - 1 Pemenang
    [Topup RM 10] - 2 Pemenang
    [3 Tudung 3 kerongsang] - 6 Pemenang
    voucher lens
    [Contact Lens] - 2 Pemenang
    [Topup RM 5 / Cursor nama/ gambar]
    [Topup RM 5] - 4 Pemenang
    [Tudung Bawal / Selendang] - 2 Pemenang
    [Blog Review] - 4 Pemenang


    Segmen : Lagu Favourite saya by Leeyana Amzar


    *KLIK BANNER UNTUK JOIN *


    Ikhwanul Muslimin anda diTAG :
           1 . http://diari-kecilku-sofea.blogspot.com/

    2 . http://luvelyhuzzy.blogspot.com/

    Ok, biar saya share dengan anda semua my feveret song ..
    I found this song on Maher Zain's fanpage ..
    Waktu tengok  tajuk lagu tu macam best . try la dengar ..
    wah , mmg best ! 
    Dan lagu tersebut berjaya membuatkan ada satu feeling yang datang dalam hati ini..
    Al-maklumlah , dalam hati ada taman :) .
    And the title of that song is :
    I Love You So .*sweetkan tajuk*
    yang lebih menarik lagi lagu ini mempunyai 2 versi ..iaitu versi Inggeris dan Melayu..  Tajuk Melayunya, Ku Milikmu.. Penyanyinya ialah Maher Zain ..* nama kami pun nak dekat2 :) *  Mahirah-Maher Zain .. *feeling ,kami adik beradik kejap* 

    bip2 : *muka confident* Saya pasti anda jga pasti akan menyukai lagu ini kerana lirik nya yg penuh erti..insyaAllah. :) Nak dengar lagu tersebut ? Lagu tersebut sdg dimainkan di BLOG saya .. :)



    Ini Liriknya (VERSI MELAYU )


    Ku berdoa
    Dengan jiwa dan tubuhku
    Setiap hari sepanjang hidupku
    Dengan nafasku
    Aku berjanji pada-Mu
    Untuk hidup hanya untuk-Mu ...

    O Allah!
    Kau bangkitkan jiwaku
    Cahaya-Mu terangi hatiku
    Hidupku,
    Kupersembahkan pada-Mu
    Ku milik-Mu
    Ku milik-Mu ...

    Kini kutahu rasanya
    Hidup dalam cahaya kasih-Mu
    Kini kutahu rasanya
    Menemukan damai di hati
    Seandainya semua tahu
    Indahnya mengabdi pada-Mu
    Seandainya semua tahu
    Kasih-Mu lepaskan belenggu
    Bebaskanku, kuatkanku..

    O Allah!
    Kubersyukur pada-Mu
    Walau kata tak sanggup ungkapkan
    Kau buatku,
    Mampu lawan keraguan
    Dan tegar hadapi tentangan
    Hanya Engkau
    Sanggup bangkitkan jiwaku
    Cahaya-Mu terangi hatiku
    Dan hidupku,
    Kupersembahkan pada-Mu
    Ku milik-Mu
    Ku milik-Mu

     Cinta, hidup, siang, malam, harta, doa semua
    untuk-Mu [x2]
    Dan tiada satu pun dapat bersaing dengan-Mu di hatiku
    Cinta, hidup, siang, malam, hatta, doa semua untuk-Mu...

    Kini kutahu rasanya
    Hidup dalam cahaya kasih-Mu
    Kini kutahu rasanya
    Menemukan damai di hati
    Seandainya semua tahu
    Indahnya mengabdi pada-Mu
    Seandainya semua tahu
    Kasih-Mu lepaskan belenggu
    Bebaskanku, kuatkanku ...




    This is Maher Zain :)


    kepada yang nak Lirik lagu versi Inggeris ..jom klik SINI :)

    P/s : Allah tak pernah lupa dan tinggalkan kita walau sesaat ..
    Hidup,mati,segala apa yg kita lakukan kerana ALLAH .. 
    kita sentiasa melafazkannya antara sedar atau tidak di dalam solat 5 waktu kita sehari semalam .. 
    Mak saya pernah cakap , "Bila duk dekat tempat gelap,pejam mata ..Gelap kan ??? Macam tu laa,gelapnya kubur kita nanti kalau tak dak apa-2 amalan baik di dunia ini .."
    Sebab tu , kita kena cari 'bekalan' skrg utk cerahkan kubur kita nanti . :)
    ~Percayalah , Sesungguhnya ALLAH bersama kita ~

    Segmen Header siapa paling awesome

    Assalamualaikum ...


    Ini Header blog Saya :)

    Nak join juga ?
    Klik SINI :)







    Mega Exclusive Giveaway


    *KLIK BANNER UNTUK JOIN*

    Dianjurkan Oleh :
    ~Nana Comot ~Ina Arina

    Awak..Awak..Awak..Awak..dan Awak diTAG :)

    Awak yang pertama :  http://elfyelfa.blogspot.com/
    Awak yang keempathttp://dila-syadila.blogspot.com/

    LET ME TELL YOU !



    Other than that ,








    Sincerely ,
    Nur MAhiRah .


    Random Giveaway by LS

    *KLIK BANNER UNTUK MENYERTAI*



    Wahai Ikhwanul Muslimin , anda diTAG : 

    1 . Ayu Insyirah 

    SYARAT-SYARAT PENYERTAAN

    • Mestilah warganegara Malaysia sahaja. 
    • Jantina : Lelaki / Perempuan. Pondan? Tak layak XD
    • WAJIB ada blog.

    Kalau feeling anda mengatakan  yang anda memenuhi syarat-2 diatas come and join this Random Giveaway :)





    Simple Giveaway Aisyah Humaira'


    ~KLIK BANNER UNTUK MENYERTAI~


    Come and join this ! HAdiah menarik menanti kita :)
    HAdiah-2 nya sangat PEDAS dan BERAPI ...
    No reasons utk tidak join GA ini ... :)

    INSYAALLAH :)

    ISLAM IS THE WAY OF LIFE


    Fivers Hijabis Giveaway II

    (KLIK BANNER UNTUK JOIN )

    Anda diTAG wahai Ikhwanul MUslimin :



    "With our hijab we put our faith on display, rather than our looks. Because faith itself, is beauty."


    A TRUE MUSLIMAH WHEN  WEAR A HIJAB IS TOO BEAUTIFUL , EVEN BARBIE GETS JEALOUS . :) 




    Try and Do it !


    Assalamualaikum..berjumpa lagi kita setelah beberapa hari  tak terupdate blog saya ni..
    Bukan tak nak update ,cumanya waktu tak mengizinkan ..

    K,straight to the point ye...
    Actually,dalam hidup kita ni kalau asyik nak buat benda yang kita suka je , tak boleh ..
    emm,kenapa saya kata macam tu ???



    Kerana allah berfirman :


    Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedangkan kamu tidak mengetahui.” (Al-Baqarah: 216)


    JADI,WALAUPUN KITA KURANG SUKA NAK MELAKUKAN SESUATU TU
     PADAHAL IA BAIK UTK KITA..
    BUATLAH..INSYAALLAH , X RUGI. . . .




    Tak salah kalau kita cuba sesuatu yang baru ..
    kita kena berani try to do a new things..
    cuba..cuba..cuba ... ! :)
    tata.. see u ols next time.


    Terbang melayang


    Wednesday ..
    nak jadi cerita nya hari tuu....
    time PJK(Pend.Jasmani & Kesihatan) kemmainn semangat main badminton ..
    tengah seronok duk main ..
    tibalah masanya nak tunjuk skill yg kononnya hebat ..
    Smash la apa lagi ...


    suddenly,
    aikk ?? apa yg melayang tu ?
    bulu tangkis ka ? ish , x ..
    rupa-2 nya raket yang terpelanting .. Subhanallah..
    ganas sungguh ! hehe.


    apa lagi , pakat gelak la ngan kawan2..
    Alhamdulillah,tiada kemalangan or kecelakaan yg dilaporkan..

    kalau x , x pasal-2 ja diambil tindakan..
    :)

    p/s : kepada sahabat-2 blogger sy , maaf dipinta ..belum sempat membalas kunjungan ...
    insyaAllah , i will do it when i have a free time :)

    ADDITIONAL MATHEMATICS !


    ADDITIONAL MATHEMATICS !

    Subjek yg U Ols suka kan ?? kan ....
    next week , on Sunday .. Teacher nak buat test ..

    dgr-2 je , berkecamuk , berselerak butterflies in my stomach .masing2 cuba memboloskan diri masing2 ...
    oh , no !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (scream loudly)



    aduii pun ..
    tak pa .. thinks positive , dear ..
    it's for ur future .. :)



    moga bantuan Allah sentiasa mengiringi kita ..insyaAllah :)

    ~doakan saya agar  dipermudahkan segalanya..insyaAllah.



    #status : dupdap dupdap .

    Segmen Saya Follow U,U Follow Me


    klik banner utk join ..

    Meh-2 , memeriahkan Segmen .. :)

    Alahaii , dunia !


    ALLAH sedang menurunkan rahmatNYA..
    Hujan sedang membasahi bumi ....
    titisan hujan itu kedengaran begitu segar ..
    Baunya dapat dihidu ..
    Ahh , indahnya dunia pinjaman ini ..
     "Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan? "



    Sewaktu menghadiri kelas tusyen BM ,my Sir told me that He's very sad ..
    why ? Student beliau di pusat tusyen yg lain .. langsung x boleh ditegur ..
    bila Sir tegur yg dia salah , the student said,"Sir yg salah ." ..
    Ahh , how laa ?
    kenapa la sampai x boleh ditegur ? kita pergi tusyen utk menuntut ilmu dan ditegur oleh org yg lebih arif
    tentang kesalahan kita ..supaya kita mengetahui apa yg benar ...


    My Sir was very upset .. pity to him ...
    n the best thing he's non-Muslim but he said , " Nanti , saya nak kena jawab kat sana ..(Jarinya ditunjuk ke atas) kalau saya tak tegur , tak ajar betul-2 .."

    I salute him .. He is a young and dedicate teacher ...
    My Sir story lagi ,beliau kat sekolah banyak bagi Latihan kat budak-2  ..
    wahh , mmg la agak letih utk student tapi insyaAllah result exam akan Gempak ! :)
    tapi,yang beliau sedihkan ialah budak-2 x beri kerjasama dgn usahanya ..
    apa-2 usaha yg dilakukan mestilah perlukan kerjasama kedua-dua belah pihak , right ?haa,cer-try tepuk sebelah tangan . cer-try ..cer-try ..!

    bunyi tak ?? whats ?! x bunyi kan ? same like the story kt atas ...

    Ada erti ?!


    and one more things , he told me that when he smiled to his student ..
    His student ignored him .. org melayu kata buat dekkkk ja ..
    Ada ka patut ? tak patut...(geleng kepala berkali-2 )


    Sepatutnya , kita sebagai student perlu ada rasa hormat , rasa kasih kepada sesiapa
    saja yg memberikan/berkongsi ilmu dgn kita ...
    Apabila terjumpa dgn cikgu-2 , pergi la tegur ..tanya khabar n others ..
    Show to they that we're appreciate them ..
    insyaAllah , kita boleh !



    U ols nak tahu kenapa my Sir boleh berstory bnyk-2 hari ni ?
    because , hari ni I ols seorg je yg hadir ke tusyen ..
    yg lain , mybe ada hal yg x dpat dielakkan yg menghalang diorg utk hadir ke tusyen ..
    wallahu'alam...



    bip-2 : ohh , u ols..maafkan atas penulisan saya yang agak caca merba ini ..
    yg baik itu dr ALLAH SWT .. yg buruk itu dtg dr saya sendiri ..
    wallahu'alam.

    (wrote on 31/1/2013,10:32pm)